Sunday, 8 July 2018

The Acne Journey (Part 1): The beginning of my breakout



Hai guys!! Hari ni nak ceritakan pasal perjalanan sesama saya melalui musim breakout sesama saya semesta dua di UTHM. Time tu hanya Tuhan sahaja yang tahu betapa malunya saya nak berhadapan dengan semua rakan sekuliah, sekelas walhal tak ada lah orang kenal sangat kat uni. Cuma beberapa rakan sahaja yang mengenali saya termasuk housemate saya. Di uni, saya ni pendiam sikit. Tak banyak cakap dalam kelas. Pergi kelas balik kelas. Itu jer lah saya punya rutin semasa semesta satu. Masih budak suci lagi time tu. Oh lupa nak cakap, sekarang saya continue my study kat UTHM (Universiti Tun Hussein Onn Malaysia). Jangan tanya pula tu uni apa. Saya ambil degree in technology management. Cewah acah lebih. Kalau tak tahu tu course apa sila search hihi. Sekarang baru sahaja habis semester dua. Cuti panjang ni tu yang saja nak update blog.

Saya mengalami breakout semasa sebelum masuk semester dua lagi. Masalah ni start bila saya beli moisturiser yang baru di Guardian. Sebelum ni saya pakai skincare Safi ( ada buat review pasal Safi). So, nak try yang baru lah. Sebab masatu kebetulan ada promotion kat Guardian dengan Watson. Jadi belilah yang jenis Neutrogena. Disebabkan ramai yang guna and dorang kata product tu bagus. Saya ni jenis yang cepat terpengaruh dengan skincare lelagi saya banyak baca dalam blog pasal pentingnya skincare. Kalau boleh, ada duit mesti nak beli benda baru tacap kat muka.

Ha ni lah jenis moisturiser yang saya beli tu. Yelah tengah sale so amik jer lah. Sebelum ni saya ingat saya boleh pakai semua benda kat muka saya sebab tak pernah breakout teruk lagi. Paling-paling pun saya kene breakout sebab masalah hormon dan tak menjaga muka semasa saya final exam. Memang tak lah nak fikir jerawat time exam. So lepas beli of course terus pakai malamnya kan. Lama tau saya pakai moisturiser ni hampir dua minggu. Lepas pakai sehari sebenarnya dah rasa gatal. Saya ingat benda tu normal. Macam reaction kita dengan jerawat lah kan. Sebelum ni pun masa saya pakai Safi, muka saya gatal-gatal tapi tak ada lah sampai breakout malah makin flawless gitu. Lepas dua minggu tiba-tiba jerawat pipi sebelah kiri tumbuh macam cendawan lepas hujan. Terkejut beruk saya. Banyak gila. Time tu dah rasa lain macam tapi tak berhenti lagi. So, bila mak saya tegur kenapa muka saya makin teruk. saya terus berhenti pakai moisturizer tu lagi. Saya ingat breakout saya sampai situ jer tapi dua hari sebelum nak masuk semester dua. Dia jadi makin teruk. Semua kawasan dia tumbuh. Dagu, dahi, hidung dan pipi. Yang paling teruk kat bibir pun kene. Time tu macam nak nangis sebab muka dah teruk. Jadi saya pasrah jer pi uni dengan muka breakout.

Pengajaran untuk part ni jangan beli benda yang tak sesuai untuk kulit kita kay. Pastikan tahu macam mana nak pilih product yang sesuai untuk kulit. Kenali kulit anda. Nanti saya bagi cara-cara macam mana saya atasi breakout saya dalam masa 6 bulan ni.

So, end for the part 1. Nanti sambung balik kay.

P/S: Sorry tak ada gambar masa tengah breakout sebab rasa down sangat.

Tuesday, 3 July 2018

Setiap perkenalan pasti ada perpisahan



Setiap perkenalan pasti ada perpisahan. Ya, perkara itu memang benar. Tak semua orang akan selalu berada disisi kita selamanya atau bersama dengan kita. Contohnya keluarga, kawan, sahabat dan sebagainya. Mereka akan pergi sama ada kita nak atau pun tidak.

Situasi pertama, perpisahan dimana dulu kita fikir kawan kita yang semasa tadika itu akan menjadi teman kita sehingga kita dewasa. Tetapi semua tu berubah setelah dia ataupun kita sendiri telah berjumpa teman yang baru. Sehinggakan apabila berjumpa kita sudah tidak bertegur sapa dengan mereka seperti orang asing yang kita tidak pernah jumpa. 

Situasi kedua, perpisahan dimana andai suatu hari ditakdirkan kita kehilangan keluarga kita melalui ajal, itu adalah salah satu perpisahan yang kita tak pernah jangka. Kita tidak lupa akan mereka bahkan kita akan selalu mengingati mereka. Itu satu perkenalan semasa kita lahir tapi berpisah ditengah jalan kerana lebih disayangi Ilahi.

Situasi ketiga, perpisahan dimana pasangan kekasih membuat keputusan untuk berpisah. Perkara ini yang selalu berlaku apabila dua hati telah bertaut tetapi tidak dapat meneruskan perjalananya. Akibat masalah yang tidak dapat diselesaikan, jadi jalan penyelesaianya cuma perpisahan sahaja.

Semua situasi diatas adalah salah satu contoh perkenalan dan perpisahan yang seringkali dialami oleh semua orang. Mungkin kita akan sedih dengan apa yang berlaku. Tetapi perpisahan ini kita sendiri tak memintaya. Mungkin kita sendiri tidak tahu apa puncanya.

Dulu boleh dikatakan semua orang nak kawan tetapi semakin membesar menjadi seorang dewasa teman dan keluarga semakin lama semakin hilang meninggalkan kita sendirian dan masalah disekeliling kita juga bertambah. Perkara seperti ini banyak mengajar kita menjadi seorang insan yang tabah dan bersyukur sekiranya insan yang kita sayang masih bersama dengan kita. Jadi bersyukurlah dan hargai saat indah bersama insan yang tersayang.



P/S: Beremosi dimalam hari hahahahaha

Sunday, 23 July 2017

Umat manusia


Lama tak update entry. Dah berhabuk blog saya ni. Nasib tak ada jin or hantu yang bertandang. Opss boleh ke?? Haha. Aduii mengarut je lah saya ni.

Pernah tak dilukai? Pernah tak dikecewakan? Pernah ditinggalkan? Sakit hati?
Mesti pernah. Termasuklah saya. Nama pun manusia. Sentiasa akan ada perpisahan. Sentiasa sedih dengan hidup mereka. Sentiasa ada kesilapan. Kesalahan itu pun tak pernah ditinggalkan. Manusiakan banyak kekurangan. So mereka ini lupa siapa diri mereka. Mereka lupa mereka milik siapa. Kadang-kadang angkuh dengan apa yang mereka ada. Itu lah MANUSIA.

Tapi... Pernahkah mereka sedar semua itu???
Saat dalam kesusahan melanda diri mereka,pabila kesengsaraan berlaku,  baru mereka sedar akan itu. Itu lah MANUSIA.
Contoh?? Hahaha
Lihat sahaja disekeliling kita. Orang nya baik, solat dimasjid, selalu berbuat kebaikan tapi mendoakan kematian orang lain, bersikap angkuh, tidak menghormati orang lain. Manusia yang bermuka-muka. Dihadapan kita baik belaka sahaja cakapnya. Dibelakang kita, penuh dengan maki hamun kepada kita. Inilah MANUSIA, selalu mempersendakan orang lain.
Jikalau yang jauh pula
Lihat lah dunia Palestin sana, yang kini dipanggil negara Israel. Penuh dengan MANUSIA yang kejam. Membunuh manusia yang demi kepentingan mereka. Menyeksa mereka yang lemah. Memijak maruah orang Islam. Astagfirullah.
Inilah MANUSIA. Penuh hasad dengki. Bila perkara ini akan selesai? TIDAK TAHU..

Sekian dari saya😊😊

Sunday, 4 June 2017

Review produk Safi Balqis


Baru sempat  nak update blog huhu. Cuti panjang baru nak bermanja dengan blog. Kalau tak asyik nak ngadap buku jer lah.

Okay lah hari ni saya nak review sikit produk kecantikan yang saya telah guna dalam masa 5 bulan dan hasilnya sangat memberangsangkan. Tak perlukan makeup pun untuk jadi cantik. Dengan memakai produk ini pun dah boleh cantik ahakk😂.(ayat mak saya).
Saya sekarang memakai produk Safi Balqis. Produk ini tidak mempunyai merkuri yang boleh menyebabkan kerosakan pada kulit.

Sebelum ni saya hanya memakai Fair&Lovely daripada umur muda lagi opss hahaha. Saya memang suka pakai krim muka ini. Disebabkan krim-krim seperti ini tidak berbahaya so my parent tak kisah kalau saya pakai.
Sejak saya masuk matrik, saya alami kulit muka berminyak dan menyebabkan banyak jerawat tumbuh. And ia sangat menyebalkan saya haha.  Disebabkan itu saya bertukar kepada safi balqis and hasilnya ushh daebak!!!!
Okay lah saya ceritakan sikit apa yang saya pakai.

Review produk Safi Balqis
1.Pembersih muka Safi Balqis

Pembersih muka ini akan membersihkan wajah bahkan turut mencerahkan kulit wajah.
Yang ini pula pembersih muka 2 dalam 1.
Function sama juga dengan atas tetapi ia disertakan dengan toner yang akan menutupi pori setelah dibasuh.
Ia juga akan mengekalkan pH pada wajah dan wajah tampah lebih bermaya. 

2.Skrub
Skrub ini pula berfungsi untuk membuang kulit mati dan membuang kotoran yang tertinggal pada kulit. 


3.Penyegar atau toner
Pemakai toner juga penting bagi menutupi pori setelah membersihkan wajah.
Ia juga akan mencerahkan kulit.
Kalau nak senang pakai 2 dalam 1 tu ha tak perlu beli bebanyak. 
4.Pelembab wajah
Add caption
Krim pelembab siang ini penting untuk dipakai pada waktu siang. Ia akan melindung kulit daripada sinar uv dan turut mencerahkan kulit. 
Ia juga membantu mengekalkan kelembapan kulit pada waktu siang. 

Krim pelembab malam juga membantu mencerahkan kulit disamping mengekalkan kelembapan kulit pada waktu kita sedang tidur. 

Okay inilah produk Safi Balqis yang saya guna sekarang. Sebenarnya banyak lagi produk yang dihasilkan oleh Safi seperti serum tetapi saya tidak memakainya kerana produk diatas itu sudah cukup untuk tampak lebih menawan. Bukan menawan jer tapi flawless jugak hihi. Bagi sesiapa ingin mencubakan produk Safi ini dipersilakan kerana ia diyakini bersih dan bebas bahan merkuri.

Wednesday, 24 May 2017

1001 impianku menjadi seorang pelukis


Wah gerek tak tajuk kita hari ini?gerek kan? Acah semua tu.  Sebenarnya itu salah satu impian miss. Menjadi seorang pelukis. Ya pelukis. Sebenarnya ia bermula dengan minat. Actually tak minat mana pun sebab dulu masa sekolah rendah kalau presentation kertas mahjong tu nanti dilukis lukis. Ye lah kan nak nampak cantik and ramai pulak tu yang puji. Mana tak bangga akak oii. Tapi masih tak fikir minat lagi melukis tu just suka. And then bila sekolah menengah ambil subjek biologi lagi lah banyak lukis. So rasa seronok lukis jantung pokok nak label-label semua. Miss ni selalunya cari satu gambar and then try lukis ikut gambar. Just copy paste jer. And also lah ada orang puji sebab cantik. Ehekk kembang semangkuk ler akak ni. Bila kat matrik, confirm lah tak ada masa nak melukis sebab bila ada time free tidur jer lah tak pun online instagram, whatsApp, twitter, paling teruk pun layan movie dengan roommate.

Minat melukis bermula daripada melihat orang lain melukis. Nampak cantik je bila orang lukis pemandangan laut, langit, sawah. Cantik sangat seolah olah hidup gambar tu. Saat itulah terdetik hati tu nak try melukis. Tapi just nak try jer. Tak minat pun sebab tak ada sikap nak appreciate diri sendiri pun. Banyak kali try melukis memula memang tak jadi memang tak cantik but my mom always said 'jangan ikut sangat gambar tu sampai bebila tak jadi' and that time  bila lukis ikut gambar selalunya takkan sama malah miss akan buat lebih baik. Kata-kata tu selalu miss pegi sebab tak nak kecewakan diri sendiri haha. I

Sekarang ni dah mula minat melukis. Rasa seronok bila melukis something yang tak pernah buat and bila post kat instagram ramai yang response baik punya. And buat kan miss lagi seronok melukis. And sebab ni lah munculnya impian nak jadi pelukis. Tapi itu hanya sebuah impian. Mana tahu satu hari nanti kenyataan. Amin

Lukisan yang miss try sendiri maaf kekurangan tu

Thursday, 11 May 2017

Rindu pada matrikulasi


Wahh lama tak berblogging aduhh...busy lah.  Now dah tak busy sebab sekarang dah habis matrik. Upp upp Rasa lega dah habis. Dah tak ada homework, dah tak ada kerja bergroup,  dah tak ada kelas tambahan, the most important is no problem. Benda-benda macam ni lah buat saya rasa lega yang teramat pula bila lepaskan. Tapi saya akan rindu lah mana hidup kat matrik, dengan kawan-kawan sekeliling,makan jaga, ketawa sama-sama. Ya rindu sangat. Baru beberapa hari tinggalkan matrik and dah rasa rindu.



Time kat matrik ni, semuanya kawan. Walaupun kawan tu fake pun tetap kawan. Kita yang perlu layan ataupun tidak. Tiap-tiap petang lepas makan mesti karaoke. Tak kisah lah lagu apa. Lagu english ke korea ke semua lenjan. Tak tahu kenapa memang seronok kalau dapat lepaskan stress sama-sama. Nanti bila nak mandi pulak, sorang mesti tunggu sorang mandi. Alahai sweet tak kami semua.

Gosip?? Hahaha benda tu hari hari buat. Kalau tak gosip tak sah. Roommate aku nie memang banyak cerita dia.  Dengan cerita dia ni lah saya terhibur. That make me miss them so much. Bilalah lagi nak macam ni. Bila lagi nak buat semua ni. Bila lagi nak shopping tak ingat dunia. Bila lagi nak jenjalan sana sini.

Tu belum kira yang classmate pulak. Ada yang gila-gila ada yang pandai, ada yang biasa, and ada yang jadi pengubat hari kita. Memacam perangai sampai saya sendiri tak pening dengan mereka-mereka yuhhh.




Waa beruntung adik-adik yang masuk matrik, dapat rasa pengalaman yang sama macam saya. Jangan fikir susah di matrik tapi fikir memori yang korang semua akan rasa. Insyaallah semuanya manis-manis belaka.

Sunday, 5 March 2017

Bila terjumpa binatang bernama CHARLIE

Assalammualaikum.. baru sekarang ada masa nak post entry terbaru. Almaklum dah pi kolej kan nak up to date pun dah susah sekarang. Homework and assignment perhh seperti gunung kinabalu. Seksa ye nak siapkan. Tapi tu kan lumrah kehidupan pelajar so terimalah seadanya.
Okay the main point untuk entry kali nie ialah Charlie. Tahu tak apa itu charlie? Tak semua yang tahu pasal charlie nie. Lelagi para junior KMM memang tak tahu lah pasal benda nie termasuklah sis nie sekali. CHARLIE nie (bukan nama orang ea) sebenarnya binatang atau serangga yang mempunyai bisa pada bahagian belakang badan dia. Bentuk fizikal dia adalah badan yang berwarna oren dan hitam,badannya dalam bentuk memanjang dan dia hampir seperti rupa semut. Bisa yang terkandung dalam badannya akan menyebabkan seserang kegatalan dan sakit seperti melecur. Ia juga menyebabkan kulit kemerahan. Jika tidak di cegah, ia akan muncul nanah dan akan mendapat parut. Bagi sesetengah orang mampu menjadikan seseorang itu meninggal dunia akibat bisa yang berada dalam badan. Charlie nie selalunya berada dia tempat lembab seperti ampaian baju dan bilik air. -pernah ada sekali tu, roommate sis terjumpa 6 ekor charlie didalam lubang longkang-
CHARLIE ini jugak tertarik kepada cahaya lampu.